Akıllı Teknik Servis Yazılımı: SmartBe

Nesnelerin İnterneti (IoT)

1999 yılında bir sunum projesiyle ortaya çıkan Nesnelerin İnterneti (IoT) kavramı, günümüz rekabet koşulları göz önünde bulundurulduğunda her ölçekten firma ve marka için oldukça büyük bir öneme sahip. Önceki yazımızda bahsettiğimiz gibi Nesnelerin İnterneti, fiziksel nesnelerin birbirleri ve daha büyük sistemlerle bağlantı kurarak veri alışverişinde bulunmasını kapsayan bir kavram. 

Bu çerçevede IoT, firmalara çeşitli analitik yöntemlerle elde edilen verileri yorumlayarak, büyük veri analizinde yaşanan sorunlara farklı bakış açıları getirme fırsatını sağlıyor. Üreticilerin tüm operasyonel süreçlerinde yaşanabilecek sorunların, tahmine dayalı makina öğrenme algoritmaları ile önceden tespit edilmesi ve çözüm yollarının geliştirilmesi endüstriyel üretimde verimliliğin önünü açıyor. 

IoT teknolojileri ve kestirimci bakım uygulamaları sayesinde üretimin en önemli parçası olan ürünün/nesnenin gerçek zamanlı verileri takip edilerek yaşanabilecek olası krizlerin önüne geçiliyor. Dolayısıyla üreticiler var olan teknolojik altyapısını yenilerken öte yandan üretim hattında yaşanan sorunların çözümünde veriye dayalı kararların alınması mümkün hale geliyor. 

Endüstriyel Büyük Veri

Endüstriyel devrimin yükselişinde büyük öneme sahip Endüstri 4.0 teknolojileri ile endüstriyel büyük veri uygulamaları; üretim, tedarik zinciri, bakım ve servis, kalite yönetimi ve enerji dahil olmak üzere farklı üretim alanlarında akıllı analitik sistemler geliştiriliyor. 

Cihazlarda bulunan arıza teşhisi yada bakım uygulamaları gibi kontroller, cihazlara eklenen sensör ve çeşitli sinyal işleme teknikleriyle takip edilir. İlgili verilerin anlamlandırılarak yorumlanması ve buna yönelik tahminleme modüllerinin geliştirilmesi büyük verinin nasıl işlendiği ile ilgilidir. Üretimde hataların IoT teknolojileriyle önceden engellenerek önüne geçilmesi bu sayede verimlilik faktörünü artırarak firmaların dijital dönüşümünü hızlandırmaktadır.

Akıllı Teknik Servis Yazılımı: SmartBe 

ServisSoft son 5 yıldır teknik servis süreç yönetimlerinin dijital dönüşümü konusunda sektörün lider yazılım servisleri üreten firması olarak bu alanda elde ettiği tecrübe ve biriktirdiği büyük veri sayesinde yukarıda bahsettiğimiz Nesnelerin İnterneti ve Kestirimci Bakım konularında yenilikçi ve global ölçekte bir yazılım servisi geliştirmeye başladık: SmartBe

SmartBe’de çok yakında nesnelerin interneti, makina öğrenmesi, büyük veri analizi konu başlıkları altında yaptığımız ArGe çalışmaları neticesinde kestirimci bakım gibi hızla büyüyen bir alanda ilk yazılım servislerimiz yayına alacağız. 

SmartBe kapsamındaki ilk araştırma projemiz olan Soğutucu Dolaplarda Arıza Tespiti ve Arıza Tahmini ürünümüzün ilk versiyonunu tamamladık. Bu proje kapsamında kendi sensörlerini üreten Türkiye’nin önde gelen firmaları ile yaptığımız iş ortaklıkları sayesinde ServisSoft olarak biz sadece verinin işlenmesi ve analiz edilmesine yoğunlaştık. Burada her türlü buzdolabına dışarıdan entegre edilebilen sıcaklık sensörleri ve kablosuz iletişim teknolojileriyle, bulut servislere taşıdığımız (dolaplardan her 10 saniyede bir alınan sıcaklık verisi) dinamik veriyi kendi veri tabanlarımızda kaydediyor ve işlenebilir hale getiriyoruz. Kendi geliştirdiğimiz makina öğrenmesi modellemeleri ve firmamızda uzun yıllardır biriken arıza kaydı verileriyle birlikte oluşturduğumuz analiz modülümüz sayesinde de tüm bu dinamik ve geçmiş verilerini birleştirerek buzdolaplarından gelen sensör verilerini anlamlandırıyoruz ve istatistiksel olarak bellik güven aralıklarında tahminler üretebiliyoruz. 

Arızaların henüz oluşmadan tespitine yönelik bu çok yönlü ArGe çalışmaları neticesinde, müşterilerimize birçok servis sunabilecek değer önerileri de üretmiş durumdayız.

Takip Ekranları

Sisteme kayıtlı tüm cihazların anlık durumlarının ve geçmiş arıza kayıtlarının takip edilebileceği Takip Ekranları Modülümüz müşterilerimiz tarafından gün içerisinde en fazla kullanılacak servisimiz olarak öne çıkıyor. Bu takip ekranları sayesinde, buzdolaplarının o anki sıcaklık değişim grafiğinden, ortalama sıcaklık verisine ve cihazın ne kadar sağlıklı olduğuna dair istatistiksel sonuçlar izlenebilmekte. Cihazda yaşanan problemlere dair açılan iş emirlerini ve nedenlerini de yine bu ekranlar sayesinden detaylarıyla takip etmek mümkün.

Bildirim Modülleri

Belirtilen sınırlar dahilinde ilgili buzdolabında sıcaklık artışı olmuşsa ve eşik değerler aşılmışsa sistem otomatik alarmlar oluşturur ve bunları hem takip ekranları aracılığıyla hem de bildirim modülleri sayesinde müşterilerimizin tercih ettiği iletişim kanalları üzerinden ilgili kişilere bidirir. Böylelikle takip ekranları sürekli izlemek zorunluluğu ortadan kalkar ve sistem mühendisleri bir problem oluştuğunda Email, SMS veya akıllı saatler gibi kanallar üzerinden geri bildirimler alıp, cihaza veya sisteme müdahale edebilirler.

Otomatik İş Emri Yönetimi

Sistemin en can alıcı noktası ve ServisSoft’un kestirimci bakımda rakiplerinin önünde olmasını sağlayan yegane özellik ise bir alarm durumunun otomatik arıza kaydına dönüşünün mümkün olmasıdır. ServisSoft’un hali hazırda kullanılan teknik servis yönetim yazılımları ile entegre olan SmartBe sistemi bir alarmın iş emrine dönüşmesi sonrası tamamen otomatik olarak ilgili teknik servis elemanlarını arıza kaydı açılmış cihazlara yönlendirebilmektedir. Böylece uçtan uca kendi ihtiyacı olduğunda servis çağırabilen soğutucu dolaplara veya SmartBe entegrasyonu yapılmış herhangi cihazlara sahip olunabilmektedir. 

Günümüzde otomasyonun bu denli hayati olduğu endüstri kollarında, üretiminizi veya hizmetinizi aksatacak arızalara hızlı müdahale etmek maalesef yetersiz kalmaktadır. Her ne kadar hızlı ve kalifiye teknik servis ağınız olursa olsun, arızanın oluşmasından onarımına kadar geçen süre firmanıza eksi maliyete, müşteri memnuniyetinde ise kayıplara sebep olur. Bu sebepten günümüzün dijitalleşme sürecinde, maliyetleri düşen sensörler ve bulut servisler sayesinde çok hesaplı bütçelerle, tamamen algoritmaların yönettiği bir teknik servis planlaması ve arızaların daha oluşmadan öngörülebilmesini sağlayan sistemlerin kurulması mümkün olmuştur. 

ServisSoft olarak biz de SmarBe gibi katma değeri yüksek bu yenilikçi yazılım servislerimizle, müşterilerimize düşük maliyetlerde kestirimci bakım servisleri sunabilecek hizmetler geliştirmekten mutluluk duyuyoruz.

 

ServisSoft

Buraya tıklayarak Ücretsiz Demo Talebinde bulunup Teknik Servis Takip ve Destek yazılımımızı kullanmaya başlayabilirsiniz.

Sosyal Medya’da bizi takip ederek her türlü gelişmelerden haberdar olabilirsiniz.

 

Facebook : https://www.facebook.com/servisyazilimi/

Twitter : https://twitter.com/servissoftapp

Instagram : https://www.instagram.com/servissoft/

LinkedIn : https://tr.linkedin.com/company/servissoft—online-servis-yazılımı